Psihoterapie pentru copii si adolescenti

Psihoterapia se referă la o varietate de tehnici și metode utilizate pentru a ajuta copiii și adolescenții care întâmpină dificultăți în ceea ce privește emoțiile sau comportamentul lor. Deși există diferite tipuri de psihoterapie, fiecare se bazează pe comunicare ca instrument de bază pentru a aduce schimbări în sentimentele și comportamentele unei persoane. Psihoterapia poate implica un copil individual, un grup de copii, o familie sau mai multe familii. La copii și adolescenți, jocul, desenul, construirea și imitarea, precum și vorbirea, sunt modalități importante de împărtășire a sentimentelor și de rezolvare a problemelor.

Relația care se dezvoltă între terapeut și pacient este foarte importantă. Copilul sau adolescentul trebuie să se simtă confortabil, sigur și înțeles. Acest tip de mediu de încredere îl face mult mai ușor pe copil să-și exprime gândurile și sentimentele pentru a atinge potentialul maxim.

Psihoterapia ajută copiii și adolescenții într-o varietate de moduri. Ei primesc sprijin emoțional, rezolvă conflictele cu ceilalti, înțeleg sentimentele și problemele și încearcă noi soluții la problemele vechi. Obiectivele terapiei pot fi specifice (schimbarea comportamentului, relații îmbunătățite cu prietenii sau familia) sau mai generale (mai puțină anxietate, o mai bună stimă de sine). Durata psihoterapiei depinde de complexitatea situatiilor care pot fi: neincredere, vinovatie, frica, rusine, timiditate, sentimente de inferioritate, conflicte cu colegii, dificultati in indeplinirea sarcinilor scolare, comportament opozant, dependenta de tehnologie, tulburari alimentare, neputinta de a-si face prieteni.